Home   /   Depressie en je omgeving   /   Getuigenissen   /   Getuigenis van een collega

Getuigenissen


Katrien
Prof. Dr P. Sienaert
Alain P
Patiënt
Marianne C
Patiënt
Claudia B.
Patiënt
Peter F
Patiënt
Anoniem
Patiënt
Jasper D
Zoon
Guy Swinnen
Muzikant
Tony
Partner
Sandra D
Collega

Getuigenis van een collega

Ik zal het nooit vergeten, die dag dat Erika haar echtgenoot me belde met het bericht dat Erika een zelfmoordpoging had gedaan en dringend was opgenomen in het ziekenhuis. Had ik iets over het hoofd gezien? Had ik het moeten zien aankomen?

Ik denk dat niemand dit had kunnen voorspellen. Erika was altijd een zeer harde werkster.  Ze had op korte tijd een mooie carrière uitgebouwd. Het was geen grootlawaai, maar je kon wel altijd bij haar terecht. Ik zat midden in een scheiding en in moeilijke dagen hielp ze me er altijd bovenop. En dan dat…onbegrijpelijk!

Erika lag maanden in een psychiatrisch ziekenhuis. Het was blijkbaar heel moeilijk om de juiste medicatie te vinden. Uiteindelijk hielpen elektroshocks haar erbovenop.

Ik ben Erika nagenoeg elke week gaan bezoeken. Zo bleef ze op de hoogte van alles wat hier reilt en  zeilt onder de collega’s. Ik denk dat het haar goed deed. Ik heb me door het voorval zelf ook wat verdiept in depressie en weet nu dat het een ziekte is, die tijd en vooral de juiste therapie vereist.

"Ik heb veel opgestoken van heel het gebeuren en me ook wat verdiept in Erika haar aandoening. Mijn vooroordelen over antidepressiva en psychotherapie zijn verdwenen als sneeuw voor de zon..."

Sinds vorige week is Erika eindelijk terug. Althans parttime. Het is belangrijk dat ze niet onmiddellijk te veel hooi op haar vork neemt. Ze vertelde me dat gesprekken met haar psycholoog haar hebben doen inzien dat de niet aflatende stress en het gepieker over bepaalde zaken uit het verleden haar geestelijk helemaal hadden ontwricht. Ze heeft duidelijk geleerd hiermee om te gaan. Het is verwonderlijk hoe haar dat heeft geholpen. Ze lijkt veel rustiger en gelukkiger dan vroeger. Ze is niet meer die perfectionist die de lat altijd te hoog legde.

Ik heb hier veel van opgestoken. Mijn vooroordelen over antidepressiva en psychotherapie zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik weet nu dat dit soms echt noodzakelijk is en wonderen kan doen!"

Beoordeel deze pagina