Home   /   Depressie en je omgeving   /   Getuigenissen   /   Getuigenis van een vrijwilliger en ervaringsdeskundige

Getuigenissen


Katrien
Prof. Dr P. Sienaert
Alain P
Patiënt
Marianne C
Patiënt
Claudia B.
Patiënt
Peter F
Patiënt
Anoniem
Patiënt
Jasper D
Zoon
Guy Swinnen
Muzikant
Tony
Partner
Sandra D
Collega

Getuigenis van een vrijwilliger en ervaringsdeskundige

Ik werk als vrijwilliger bij Ups en Downs, een zelfhulpgroep voor personen die te kampen hebben met  chronische depressie of de manisch depressieve stoornis (bipolaire stoornis).

In de gespreksgroep kan je vrij praten over je ervaringen. Bij lotgenoten hoef je niets te verzwijgen. Zij weten uit eigen ervaring waar je het over hebt. Hier is geen plaats voor schaamte en zwijgen. In de groep heerst er een sfeer van vertrouwen en begrip. Daar kan je heel veel kracht uit putten. De uitwisseling en de vriendschap die je daar kan vinden, betekenen een zeer grote steun bij het aanvaarden van je aandoening. Het doet goed om mensen te ontmoeten die weten én zelf aanvoelen waar je het over hebt. Dit kan niet altijd in de buitenwereld…Zeker eens je weer hersteld bent, begrijpen mensen vaak niet dat je aandoening toch een belangrijke rol blijft spelen in je leven. De buitenwereld reageert vanuit onwetendheid vaak met angst en afwijzing. Eigenlijk kan iemand die de aandoening zelf niet heeft niet voor 100 % begrijpen waar het over gaat. Onder depressie kunnen de meeste mensen zich nog iets voorstellen. Toch hebben ze dan vaak geen begrip voor het feit dat je er niet vanaf geraakt door pure wilskracht. Manie en psychose zijn echter volledig onbegrijpelijk én angstaanjagend voor de meeste mensen. Daarover kan je dan ook in je omgeving veel minder praten.

"Het doet goed om in een zelfhulpgroep mensen te ontmoeten die weten én zelf aanvoelen waar je het over hebt.  De bijeenkomsten zijn daarenboven zeer leerrijk.  En door me als vrijwilliger te engageren binnen de groep doe ik ook nog iets constructiefs voor anderen. Dat geeft me voldoening."

Het deelnemen aan de bijeenkomsten van de zelfhulpgroep is enorm leerrijk. Je eigen beleving kan worden getoetst aan die van anderen en daardoor worden verdiept en verbreed. We hebben ook goede contacten met sponsorende bedrijven, andere zelfhulpgroepen en zorgverstrekkers. Hier steek je heel wat van op!

Door als vrijwilliger op te treden doe ik daarenboven iets constructief voor anderen. Ik kan al het negatieve en het lijden dat mijn ziekte met zich heeft meegebracht ombuigen tot iets positief, voor anderen én voor mezelf. En dat geeft veel voldoening.

Bron: Ups & Downs Zelfzorggids, Ups & Downs vzw, derde herziene uitgave, 2012Beoordeel deze pagina