Home   /   Depressie en je omgeving   /   Getuigenissen   /   Het verhaal van Ann en Tony…

Getuigenissen


Katrien
Prof. Dr P. Sienaert
Alain P
Patiënt
Marianne C
Patiënt
Claudia B.
Patiënt
Peter F
Patiënt
Anoniem
Patiënt
Jasper D
Zoon
Guy Swinnen
Muzikant
Tony
Partner
Sandra D
Collega

Het verhaal van Ann en Tony…

Dit is een inzending van de levenspartner van Ann.

Enkele jaren terug leerde ik Ann kennen. Ze verbleef toen in een begeleid wooncentrum, aangezien ze leed aan een bipolaire stoornis. Ik kende de ziekte niet. Ze vertelde me er wel over, maar ik vond het zeker geen reden om onze vriendschap een halt toe te roepen. Ik zag Ann hoe langer hoe liever, en zij mij. Na enkele maanden besloten we samen te gaan wonen. We deden het langzaam aan. Ik wist ondertussen dat structuur zeer belangrijk was voor Ann om goed te functioneren. Het lukte aardig en we waren zielsgelukkig.

Na enkele maanden werd Ann onverwacht zwanger. Hierdoor moest ze de medicatie staken. Dit, maar vooral ook het miskraam na 7 weken, bracht haar emotioneel helemaal uit evenwicht. Op dat moment leerde ik de bipolaire stoornis echt kennen in al haar facetten. Ik sloot me aan bij een zelfhulpgroep met de bedoeling de ziekte beter te leren begrijpen. Ik vond er veel begrip en steun en dit gaf me de moed om goed voor haar te zorgen.

Ik ga zeker niet beweren dat het een makkelijke periode was. Maar we hebben wel ondervonden dat met de nodige liefde en steun je als koppel hier doorheen komt. Ik heb zelfs het gevoel dat we er nog sterker zijn uitgekomen.

Ann neemt nu zeer regelmatig haar medicatie. Ik merk dat de structuur en de rust in haar leven haar deugd doet. Ze krijgt weer helemaal haar zelfvertrouwen terug.

Er zijn bepaalde dingen die ik achter me heb moeten laten, zoals muziekoptredens of drukke citytrips. Maar er zijn zoveel mooie en leuke dingen die we wel samen kunnen doen!  Wat je nodig hebt om te slagen is rust en geduld, een luisterend oor en veel liefde in je hart. Dan kan je zeker samenleven met een partner die te kampen heeft met de bipolaire stoornis.

"Wat je nodig hebt om te slagen is rust en geduld, een luisterend oor en veel liefde in je hart. Dan lukt het je zeker en vast om samen te leven met een partner die te kampen heeft met de bipolaire stoornis. Een gouden tip: zoek in moeilijke periodes steun bij lotgenoten en vertrouw er op de goede raad van mensen die weten waarover ze spreken."
Beoordeel deze pagina