Home   /   Depressie en je omgeving   /   Overzicht tips van lotgenoten   /   Filmpje - "I had a black dog, his name was depression" van de wereldgezondheidsorganisatie

Filmpje - "I had a black dog, his name was depression" van de wereldgezondheidsorganisatie

Toen ik het filmpje voor het eerst zag worstelde ik al verschillende maanden met schuldgevoelens, moeheid, slapeloosheid, somberheid etc. Ik bleef maar proberen om oplossingen te vinden (een cursus volgen, een nieuwe job zoeken, mijn werk anders aanpakken) maar niets bracht me ook maar enige opluchting. Integendeel, ik werd alleen maar meer angstig, somber en besluiteloos, en de negatieve stem in mij die zei dat ik waardeloos was werd alleen maar luider en luider. Ik begreep dat ik in een neerwaartse, depressieve spiraal zat, maar ik begreep niet wat ik verkeerd aanpakte.
 
Het filmpje in kwestie was een eye-opener en bracht me twee essentiële inzichten:
 
1) die negativiteit en somberheid hebben te maken met een ziekte, die je als een zwarte hond overal volgt, en die zelfs helemaal beslag kan leggen op jou, maar waar je niet mee samenvalt. Je bént jouw depressie niet.
 
2) vechten tegen de zwarte hond heeft geen zin, hem negeren en je aandacht uitsluitend op andere dingen richten ook niet: je kan beter aanvaarden dat hij er is én ermee leren omgaan. De manier waarop waarop is voor iedereen anders, maar het is de enige weg.

Beoordeel deze pagina