Home   /   Depressie en je omgeving   /   Overzicht tips van lotgenoten   /   Het gaat over en hoe zot het ook mag klinken; je leert er veel uit.

Het gaat over en hoe zot het ook mag klinken; je leert er veel uit.

Wat je denkt op een bepaald moment in je depressie is maar een vage gedachte van die verstoorde hersenfuncties. Je bent niet wat of wie je denkt op dit moment. Probeer jezelf te aanvaarden als mens en weet dat de depressie jou enkele weken, maanden verplicht doet rusten, veranderen, leren voor jezelf zorgen, tot de essentie komen.

Na lange tijd moet je eerlijk toegeven dat je aan het veranderen bent of dat je een bepaalde moeilijke knoop door geknipt hebt om het anders, beter te doen. Je lichaam en geest zet je echt schaakmat, het is een overleving strategie die dieper ligt dan je eigen geest en weten. Het is een oerinstinct en gelukkig maar.

Mochten we dat helemaal verloren zijn in deze hectische tijd van alsmaar meer en beter en hoger en verder.....dan sprongen we allemaal van de eerste de beste brug want iedereen wordt deze manier van leven ooit goed beu en uitgeblust. Luister wel naar je gevoel en je hart, denk niet te ver vooruit, leef van dag tot dag, vergeet een slechte dag, morgen komt een betere of niet, we zien wel, alles op zijn tijd. Doe terug dingen die je als kind graag deed en waar je voor jezelf voldoening in vond, al is het maar weer kleuren in een kinderkleurboekje, doe het, de tijd gaat beter voorbij, kijk naar de kleuren, van mooie kleuren krijg je goede gevoelens en soms leuke herinneringen, ruik aan je nieuwe kleurpotloden...ze ruiken naar lang geleden.

Doe eens iets wat je nog nooit gedaan hebt, laat je verwonderen zoals een kind zich verwondert. Zeg: ik ga het proberen. Doe een eerste zet, de tweede volgt later wel. Stap na stap ga je vooruit, zoals een kind die leert lopen, en steeds gaat het beter, niet snel maar heel traag.

Leer weer leven en geniet van de kleinste dingen die je anders niet  eens opmerkt, een geur, een smaak, een woord, een klein detail bij een mens, een plant, een dier.

Ik kwam erdoor en voel me goed en heb geleerd en leer nog elke dag bij. Elke dag een nieuwe uitdaging, hoe klein ook, mooi.


Marinka D'hauw, Brugge

 

Beoordeel deze pagina